Sisteme şi echipamente
Perioada postoperatorie este parte a ceea ce se recunoaşte astazi ca fiind parte a medicinei perioperatorii, şi din punctul de vedere al anestezistului, pacientul trebuie monitorizat în continuare la aceleaşi standarde ca cele din sala de operaţie, care vizează starea de conştienţa, frecvenţa respiratorie si pattern-ul respiraţiei, reflexele de protecţie, statusul neuro-muscular, pulsul, tensiunea arterială, electrocardiograma, saturaţia periferică în oxigen, tensiunea arterială noninvazivă, temperatura bolnavului, durerea, greaţa şi vărsăturile etc., la care se adaugă o atenţie suplimentară in ce priveşte plaga chirurgicală.
Sistemele de urmărire (monitorizare) ale pacientului şi aparatului de anestezie sunt diferenţiate în funcţie de complexitatea chirurgiei practicate în concordanţă cu nivelul aparatului de anestezie.
Baremul minim pe care trebuie să îl îndeplinească orice post de anestezie în materie de monitorizare a funcţiilor vitale şi a apratului de anestezie: electrocardioscop, puls-oximetru, presiune arterială non invazivă, temperatură, debitmetre pentru oxigen, aer, N2O, capnograf, analizor de vapori anestezici, măsurarea şi afişarea concentraţiei inspiratorii de oxigen, volum curent, frecvenţă, volum minut, presiune în căile aeriene, alarme.
Echipamente, aparatură medicală şi materiale sanitare specifice necesare anesteziei – terapiei intensive în afara blocului operator:
a) Aparat de anestezie. În functie de specificul manevrelor diagnostice şi/sau terapeutice non-chirurgicale practicate şi care necesită anestezie, dupa caz, poate fi necesară existenta unui aparat de anestezie.
b) Aparatură medicală pentru supravegherea pacientului şi după caz, a aparatului de anestezie.
Sistemele de urmărire (monitorizare) ale pacientului şi după caz a aparatului de anestezie sunt adaptate la specificul manevrelor diagnostice şi/sau terapeutice non-chirurgicale practicate şi care necesită anestezie.