FORME DE DESHIDRATARE sunt:
- izotonică,
- hipotonică,
- hipertensivă.
Cel mai important aspect este raportul cantitativ dintre apă și sodiu din organism; ionul de sodiu este o particulă încărcată pozitiv, care în mod normal se găsește în principal în spațiul /extracelular/ din afara celulelor (există doar o foarte mică parte din toți ionii de sodiu în interiorul celulelor).
Deshidratare izotonică: în acest caz lipsa apei și a sodiului este aceeași, raportul nu este răsturnat. Deficiența apare numai în spațiul extracelular. De exemplu, se poate dezvolta în caz de pierdere severă de sânge.
Deshidratare hipotonică: în acest caz sunt prezenți prea puțini ioni de sodiu în spațiul extracelular în comparație cu cantitatea de apă disponibilă, deci deficitul de sodiu este mai mare decât deficitul de apă. Din această cauză, apa curge în celule: spațiul extracelular devine mai mic și există prea multă apă în interiorul celulelor. Cauza deshidratării hipotonice poate fi, de exemplu, pierderea de lichide ca urmare a transpirației intense, vărsăturilor, diareei etc. Sau dacă încercați să o înlocuiți cu apă care are prea puțin conținut de sare minerală.
Deshidratare hipertensivă: În acest caz, organismul pierde proporțional mai multă apă decât sodiu. Concentrația de sodiu în spațiul extracelular crește peste valoarea normală, determinând curgerea apei din celule, dar acest lucru nu este suficient pentru a reduce concentrația de sodiu în spațiul extracelular. Astfel, o lipsă de lichid și o concentrație crescută de sodiu apar atât în ​​interiorul, cât și în exteriorul celulelor. Deshidratarea hipertensivă poate fi o consecință, de exemplu, a transpirației abundente sau a diareei.


Ultima modificare: marți, 29 noiembrie 2022, 18:29