ECG-UL LA BĂTRÂNEȚE
Cerințe pentru finalizare
Abaterile sunt mai frecvente la bătrânețe (spital, ambulatoriu, cardiac, etc.).
Descrierea procesului ECG
Figura: The ECG examination
Sursa: https:// www.hazipatika.com/vizsgalatok/ekg_vizsgalat
Scopul ei
Afișează activitatea electrică a inimii sub formă de curbe desenate pe bandă de hârtie. Poate fi folosit pentru a examina numărul de bătăi ale inimii pe minut, regularitatea acestora, stimularea și conducerea inimii, tulburările de ritm, tulburările de conducere, lipsa de oxigen și afectarea mușchiului inimii. Pe lângă multe alte afecțiuni medicale, oferă informații despre, printre altele, dimensiunea pereților camerelor care alcătuiesc inima, dar și despre efectele medicamentelor utilizate asupra funcției cardiace sau efectele secundare nedorite ale acestora.
Descriere
În timpul examinării, pacientul trebuie să se întindă pe spate. În conformitate cu un cod colorat specific, un electrod metalic cu o hârtie autoadezivă sau o bandă de cauciuc sunt atașate de încheieturile mâinilor și gleznelor. Suprafața pielii în contact cu electrodul este umezită cu apă sau acoperită cu gel. Celălalt capăt al electrozilor este conectat la un dispozitiv capabil să proceseze semnalele electrice ale inimii. În funcție de test, pe torace sunt plasați și 6 electrozi, a căror poziție este de asemenea predeterminată anatomic. Nu vă puteți mișca sau vorbi în timpul testului, deoarece mișcarea mușchilor respiratori și diverse zgomote afectează negativ acuratețea măsurării. Uneori, pacientului i se poate cere să respire adânc și să își țină respirația. Semnalele electrice generate de inimă sunt convertite de dispozitiv și desenate sub forma unei curbe pe o bandă de hârtie. Semnalele electrice sunt de obicei reprezentate în 6 sau 12 derivații diferite, adică câte curbe sunt vizibile pe banda ECG.
Pregătirea
Deși nu este necesară o pregătire specială, efortul fizic (de exemplu, urcatul scărilor) imediat înainte de test poate schimba curba. După câteva minute de odihnă, însă, inima revine la o stare de odihnă.
Înainte de examinare, este necesar să spuneți medicului ce medicamente ia pacientul.
Există boli ale căror semne pot fi detectate pe ECG și apar doar în timpul exercițiilor fizice. Prin urmare, poate fi necesară înregistrarea curbei ECG în timpul efortului fizic (de exemplu, folosind o bicicletă sau o bandă de alergare). Acesta se numește ECG de stres. Anumite tulburări de ritm nu pot fi detectate continuu, deci nu pot fi detectate pe un ECG pregătit la un moment ales aleatoriu. În astfel de cazuri, se efectuează o examinare continuă de 24 de ore cu un dispozitiv ECG portabil. Acesta este testul Holter. Datele înregistrate continuu sunt în final evaluate cu un computer.
Este un test sigur. Nu este dureros. Când pielea este umezită sau acoperită cu gel, poate da o senzație incomodă de rece.
Constatări
În mod normal, numărul de bătăi ale inimii scade între 50 și 100/min, iar curba arată secțiuni identice care se repetă la intervale regulate. Secțiunile repetate (complexul QRS) constau din unde diferite (P, Q, R, S, T, U), care sunt extrem de complicat de analizat.
Procesul de examinare este independent de vârstă, dar există un grad ridicat de corelație între abaterile ECG la vârstnici și bolile cardiace detectabile clinic. Conducția se prelungește de obicei la bătrânețe; apar aceleași aritmii ca și în rest, dar odată cu înaintarea in vârstă, pe lângă modificările cardiace, miocardul devine mai sensibil la efectele biochimice (hipokaliemie, hipoxie etc.), ceea ce crește tendința la aritmii. Acest lucru arată cu siguranță importanța monitorizării ECG-ului ambulatoriu (Holter).
Ultima modificare: marți, 29 noiembrie 2022, 09:57