DEZOBSTRUCȚIA CĂILOR AERIENE LA SUGAR

În cazul în care sugarul poate respira și tuși, acesta va fi lăsat să tușească fără a se începe manevrele de dezobstrucție.

Dacă obstrucția persistă și tusea devine insuficientă se va adopta aceeași atitudine ca și în cazul obstrucției complete:

  • se așează sugarul pe antebraț, culcat cu fața în jos, astfel încât cu mâna să se susțină mandibula (cu atenție pentru a nu-l sufoca, nu se acoperă gura și nasul și nu se strânge de gât);
  • se înclină ușor, astfel încât capul să fie poziționat mai jos decât toracele și se aplică 5 lovituri cu palma opusă la nivelul spatelui între omoplați.

 

      Dacă sunt ineficiente, se va întoarce sugarul cu fața în sus și se va așeza pe genunchi sau pe antebrațul opus, cu capul poziționat mai jos decât trunchiul și cu 2 degete se vor aplica 5 compresii la două degete sub linia care unește mameloanele, apasând de jos în sus (dinspre abdomen spre torace);

Repetați secvențele loviturilor interscapularere cu cele ale compresiunilor toracice până când reușiți eliberarea căii aeriene sau sugarul devine inconștient.

 

 

 Verificați dacă puteți observa corpul străin în cavitatea bucală a sugarului pentru a-l îndepărta folosind o pensă, niciodată degetele pentru că puteți reintroduce corpul străin.

Repetați secvențele loviturilor interscapulare cu cele ale compresiunilor toracice până când reușiți eliberarea căii aeriene.

Dacă manevrele sunt ineficiente sunați la 112 și începeți RCP.


Ultima modificare: luni, 19 septembrie 2022, 17:45