Tehnica
După identificarea tipului de hemoragie, arterială, venoasă, capilară, se asigură o poziţie care să mărească cantitatea de sânge, şi implicit de oxigen, către organe vitale, encefal, rinichi, ficat, etc.
Pentru bolnavii conştienţi se indică poziţie decubit dorsal fără pernă cu membrele inferioare ridicate la 30-400, cu capul sub nivelul corpului. Fac excepţie pacienţii cu traumatisme cerebrale.
Bolnavul inconştient este aşezat în decubit lateral cu membrele inferioare ridicate la 30-400 cu capul sub nivelul corpului.
Aplicarea hemostazei provizor iieste în funcţie de mărimea hemoragiei şi localizarea ei.
Dacă hemoragia este foarte puternică sau dacă pacientul are un membru secţionat, se aplică garoul. Garoul poate fi improvizat dintr-un tub de cauciuc elastic (preferabil) sau orice material flexibil, însă neelastic: cravată, fular, batic rulat pe diagonală, ciorap etc.
Hemostaza artificială provizorie
· Aplicarea garoului;
· Compresie digital;
· Flexiune maximală în articulație;
· Poziție elevată a membrului;
· Bandaj compresiv;
· Tamponarea plăgii;
· Aplicarea pensei hemostatice pe vas;
· Șuntare temporară.
Garoul se aplică în partea proximală a braţelor (la patru laturi de deget sub axilă), pentru hemoragiile membrului superior, şi în partea proximală a coapselor pentru hemoragiile membrului inferior.
Aplicarea garoului se face fixând în zona traiectului arterei principale un rulou de tifon sau de material textil, notând pe un bilet data şi ora când s-a aplicat.
În hemoragiile venoase, garoul se aplică dedesubtul plăgii.
Garoul se strânge astfel încât să se oprească circulaţia, dar culoarea tegumentelor să se menţină apropiată de cea normală.
Garoul se menţine maximum 2 ore, slăbindu-l 1-2 minute la fiecare 20 minute – interval pentru a se permite irigarea ţesuturilor, în acest timp hemostaza fiind asigurată prin compresiune digitală la distanţă.
Se încălzeşte bolnavul în mod progresiv, administrându-i băuturi calde şi încălzindu-i extremităţile cu sticle sau pungi cu apă caldă. În funcţie de gravitatea hemoragiei se va apela pentru compensarea hemoragiei la soluţii macromoleculare – Dextran 70 (Macrodex), Dextran 70 (Rheomacrodex), soluţii de aminoacizi – Aminofuzin pediatric, Aminoplasmol Lx-10, Aminosteril KE800, Aminosteril L400. Se mai pot administra soluţii de gelatină – Haemacel, Plasmogel, Marisang sau produse de tip Albumină umană
Dacă este posibil, se administrează oxygen, pe sondă nazală sau pe mască, pentru ca hematiile reduse ca număr şi care circulă mai repede decât în mod obişnuit prin plămân să aibă la dispoziţie o cantitate mai mare de oxigen.
Scoaterea garoului este făcută de medic, deoarece trebuie luate toate măsurile necesare pentru a interveni prompt la primele manifestări ale şocului produs prin ridicarea garoului,
În paralel cu efectuarea hemostazei, în cazurile în care hemoragia a depăşit 700-1000 l la o persoană adultă sau cantităţi mult mai mici la adolescenţi şi copii se va reface masa circulantă, prin transfuzie.
Supravegherea clinică şi paraclinică are în vedere pulsul, respiraţia, TA, cu scopul de a interveni imediat în caz de stop cardiorespirator.
Pentru uşurarea respiraţiei se vor scoate sau slăbi părţile vestimentare care apasă gâtul, toracele sau abdomenul.
Se recoltează sânge pentru determinarea grupului sanguin, hematocrit, hemoglobină, hemoleucogramă.
v Hemostaza definitivă se efectuează în spital în serviciile de chirurgie şi constă în:
- cauterizarea capetelor vasculare secţionate;
- tamponarea plăgilor;
- ligatura vaselor;
- pensarea cu pensă hemostatică permanentă