Simptome
În hemoragii există două grupe de simptome:
a) simptome locale, de exteriorizare, ajută la identificarea tipului de hemoragie, arterial, venoasă sau capilară
b) Simptome generale, caracterizate prin starea de anemie acută şi reacţia de apărare a organismului. Acestea reprezintă singurele criterii de recunoaştere în cazul majorităţii hemoragiilor interne şi sunt reprezentate de: paloare accentuată, ameţeli, frison, lipotimie, extremităţi reci, puls accelerat, dar mic, tensiune arterială scăzută, hipotermie, oligurie, convulsii.
Hemostaza poate fi: fiziologică, naturală și artificială: spontană, provizorie sau definitivă.
v Hemostaza fiziologică, este natural, realizată de către organim, prin doi timpi: timpul vasculo-plachetar\ hemostază primară (intervin trombocitele si mecanisme nervoase și umorale) și timpul plasmatic\ coagularea sângelui (intervin factorii plasmatici, majoritatea sintetizați de ficat). În procesul de coagulare, o importanță deosebită o au ionii de calciu și vitamina K.
v Hemostază spontană, cu importanţă deosebită în hemoragiile organelor cavitare. Se va aplica în regiunea interesată o pungă cu gheaţă sau comprese reci, cu scopul de a favoriza vasoconstricţia.
v Hemostaza provizorie se efectuează în hemoragiile externe, care nu se opresc spontan, are o durată limitată şi trebuie urmată la scurt timp de hemostaza definitivă. Hemostaza provizorie se realizează prin apăsarea arterei sau venei lezate, pe o suprafaţă osoasă subiacentă. Apăsarea poate fi executată la nivelul plăgii prin tamponare, pansamente compresive sau la nevoie, cu pumnul sau degetele.