Hemostaza este procesul complex prin care se realizează oprirea sângerării apărute în urma lezării unui vas de sânge.

            Recunoașterea tipului de hemoragie este foarte importantă pentru stabilirea metodelor de intevenție.

            Clasificarea hemoragiilor se face în funcție de mai multe criterii:

  • În funcție de vasul de sânge lezat, se disting:

1.      hemoragii arteriale, periculoase, se poate pierde o cantitate mare de sânge deoarece sângele tâșnește ritmic, cu presiune. Sângele are culoare roșu aprins, e oxigenat. Vasul secţionat se observă în plagă (inel de culoare alb-gălbuie), permiţând stabilirea cu precizie a locului de unde curge sângele.

2.      Hemoragii venoase, se deosebesc prin viteza redusă de curgere și după culoarea roșu închis a sângelui. Curgerea sângelui e în valuri, inundă plaga. Dacă vasul lezat are calibru mic, hemoragia poate fi oprită printr-un pansament.

3.      Hemoragii capilare, se produ la nivelul microcirculației și sunt, de cele mai multe ori, oprite prin hemostază fiziologică. dacă plăgile au suprafeţe întinse ori interesează zone foarte vascularizate, hemoragiile capilare devin periculoase pentru că sunt greu de stăpânit.

  • În funcție de locul unde are loc sângerarea, hemoragiile se clasifică în:

1.      Hemoragiile externe sunt hemoragiile în care sângele apare la suprafaţa corpului. Au avantajul că sunt observate imediat, fapt care permite luarea unor măsuri urgente în vederea opririi lor.

2.      Hemoragiile interne sunt hemoragiile în care sângele se scurge într-o cavitate închisă (cutia craniană, cavitatea toracică, cavitatea abdominală, organe cavitare, stomac, intestin, vezica urinară). Sunt mai grave deoarece nu pot fi observate imediat, diagnosticarea lor necesită investigaţii clinice şi paraclinice efectuate de personal competent, tratamentul lor se face numai într-un serviciu specializat.

3.      Hemoragiiie exteriorizate sunt hemoragiile în care sângele se scurge într-un organ care comunică cu exteriorul, de exemplu:

-          epistaxis = sângerare nazală;

-          otoragie = sângerare din urechea medie;

-          rectoragie = sângerare la nivelul rectului;

-          uretroragie = sângerare din uretră;

-          hemoptizie = sânge provenit din plămâni, care se scurge prin cavitatea bucală;

-          hematemeza = hemoragie la nivelui stomacului în care sângele se exteriorizează prin cavitatea bucală (vărsătura);

-          melena = sângerare la nivelul tubului digestiv (stomac, intestin) în care sângele este eliminat odată cu materiile fecale.

  • În funcție de momentul când se produc, hemoragiile se clasifică în:

1.      hemoragii primare, care se produc odată cu lezarea vasului sangvin

2.      hemoragii secundare, care apar la un anumit interval de la traumatism, prin erodarea peretelui vascular


Ultima modificare: marți, 20 septembrie 2022, 10:24